De ‘love & fear paradigm’

De ‘love & fear paradigm’

Wall with post-its

Heb je ooit gehoord van iets dat ‘the love & fear paradigm’ wordt genoemd? Het gaat om een theorie rond de twee meest elementaire motiverende krachten van de mens: angst en liefde. De theorie stelt dat je altijd een keuze hebt waar je wilt zijn in het leven, of hoe je je wilt voelen. In plaats van dat je geen keus hebt en alles wat er in je leven gebeurt, of liever wat er met je gebeurt, regeert hoe je ervaart en door het leven gaat en je erover voelt.

Bewustzijn

Wat beide paradigma’s scheidt, is bewustzijn. Je bewust zijn van in welk paradigma je je begeeft, geeft je de kracht om een ​​bewuste keuze te maken waar je wilt zijn. Wat in feite betekent dat je invloed kunt uitoefenen op een uitkomst.

Het angstparadigma draait helemaal om schaarste, overleving, extrinsieke motivatie en de driehoeksdynamiek van de aanklager (pestkop), het slachtoffer en de redder (zie ook de Karpman-dramadriehoek). Waar de redder klinkt als een goed persoon, is hij alleen betuttelend door de keuzevrijheid van het slachtoffer niet te erkennen. Het liefdesparadigma, daarentegen, heeft alles te maken met overvloed, een liefdevolle reactie geven, zelfreflectie, bewust zijn, verantwoordelijk zijn en verantwoordelijkheid geven.

Vrijheid van keuze

Toegegeven, wij geloven heilig in keuzevrijheid. Wij geloven dat niemand of niets ons dat kan ontnemen. Het leven kan het ons af en toe moeilijk maken, maar als het erop aankomt, hebben we altijd een keuze hoe we ons voelen over dingen en hoe we ernaar handelen.

Dit betekent niet dat we altijd in staat zijn om ons leven te leiden door dit vaste geloof. Net als ieder ander worden onze angsten ons ook wel eens de baas. Angsten zoals het niet goed genoeg doen, het antwoord niet weten, je niet geliefd voelen, iets missen, zelfs sterven (een van onze meest primaire angsten) of angst om je niet altijd bewust te zijn.

Noem ons dromers of misschien zelfs naïef, maar wij blijven nog steeds geloven in keuzevrijheid en dat we zelf verantwoordelijk zijn voor het succes en geluk in ons leven.

Eigen verantwoordelijkheid op de werkplek

People like us bouwt systemen waarin werknemers voortdurend worden uitgedaagd en de controle krijgen over hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. We werken vooral graag samen met werkgevers (ondernemers) die het belang hiervan begrijpen en hun bedrijf laten groeien door hun werknemers op te leiden en te faciliteren om zichzelf te ontwikkelen. We noemen dit sociale innovatie. De ervaring leert dat bedrijven die hier echt in investeren niet alleen meer medewerkersbetrokkenheid ervaren, maar ook een veel steiler wordende groeicurve hebben.