Food for thought

Food for thought

Voor velen is de zomervakantie begonnen. En die is extra welkom gezien de disruptieve coronaperiode. Ook bij People like us hebben we er zin in om er even een paar weken tussenuit te zijn. Voor mij betekent vakantie altijd even tot stilstand komen. Vertragen, genieten van lekker eten en drinken, uitstapjes maken, en vooral heel veel boeken lezen. Romans, maar er gaan zeker ook zakelijke boeken mee in de boekentas.

Ik ben het type dat altijd in 3 tot 6 boeken tegelijk bezig is, afhankelijk van waar ik op dat moment mee bezig ben. En dat wij in een nogal breed speelveld werken van persoonlijke, team- en organisatieontwikkeling (en ik dus vind dat ik dan over alles op zijn minst alles moet weten 😊), helpt niet echt mee in mijn focus. De thema’s in mijn boekenkast variëren dan ook van de nieuwste innovatie, design thinking, start-up en scale-up technieken, de laatste inzichten over cultuurverandering en employee experience, tot boeken over coaching, leiderschap en positieve psychologie.

Ter inspiratie leek me leuk wat titels te delen die dit jaar mee de koffer in mogen.


Mijn food for thought deze vakantie

 

Authentic happiness | Martin Seligman

Positieve psychologie is mijn nieuwste bron van inspiratie. En daarvoor moet je bij Seligman zijn. De grondlegger van de positieve psychologie duikt in dit boek in de wetenschap van geluk. Hoe werkt het, is het aangeboren of aangeleerd, en vooral, kunnen we het in positieve zin beïnvloeden? Zijn hoopvolle conclusie: ja geluk kan aangeleerd en gecultiveerd worden. Hoe dan? Daar heeft hij een formule voor: Happiness = Set range + Circumstances + Voluntary control. Waar onze aanleg (set range) voor geluk voor een heel groot deel erfelijk is (oa. te merken aan je aanleg voor positief of negatief denken), blijken je levensomstandigheden maar zeer beperkte invloed te hebben op je geluksgevoel op de lange termijn. De sleutel tot geluk zit hem in het laatste deel, alle factoren waar je invloed op hebt als je je manier van denken aanpast.

Shoe dog | Phil Knight

Ik kreeg dit boek cadeau van een collega-ondernemer met het dringende advies: dit MOET je lezen! Nou dan doen we dat graag. En de oprichter van Nike heeft in deze memoires vast enorm veel inspiratie te delen over hoe hij met een lening van 50 dollar van zijn vader zijn iconische sportimperium opbouwde.

Dare to lead | Brené Brown

We kunnen Brené Brown niet meer wegdenken in het rijtje grote influencers. Zij houdt een mooi pleidooi voor organisaties om een cultuur te creëren waar ruimte is voor veiligheid, moed en kwetsbaarheid. “When we have the courage to walk into our story and own it, we get to write the ending”.

The myth of self esteem | Albert Ellis

In mijn coaching, maar ook in mijn eigen persoonlijke ontwikkeling kom ik er niet omheen: het Zelf. Fascinerend, maar wat is dat nu precies? Het Zelf is te definiëren in vele termen, zelfwaarde, zelfvertrouwen, zelfbeeld en niet te vergeten zelfkennis en zelfacceptatie. Volgens Ellis, de grondlegger van Rational Behavioral Therapy, stelt in dit boek dat mensen vooral niet hun self esteem moeten ontwikkelen. Dit leidt alleen maar tot het jezelf prijzen als je iets goed doet in de ogen van anderen. De consequentie is dat we onszelf ook kleiner voelen als anderen iets afkeuren. En daar worden we als mens niet beter of gelukkiger van. Wat dan wel? Unconditional self acceptance. Ik kan je er na de zomer meer over vertellen.

The culture code, the secrets of highly successful groups | Daniel Coyle

Hoe bouw en onderhoud je een succesvol team? Dit boek onthult de geheimen van enkele van de beste teams ter wereld, van Pixar, Google en de US Navy SEALs. Een tipje van de sluier? De sleutel zit in drie elementen: bouw veiligheid, deel kwetsbaarheid (hé daar hebben we het weer) en creëer purpose.

En welke boeken zit in jullie koffer? Gouden tips voor de volgende vakantie? Ik laat me graag inspireren!

Robin

 

UPDATE:

Over The Culture Code schreef ik een serie blogs. Je leest de eerste hier