6 tips voor employee engagement

6 tips voor employee engagement

Bij People like us zijn we fan van bedrijven die moeite doen om hun medewerkers te plezieren, te faciliteren en te ontwikkelen. En dat levert betrokken medewerkers op, mensen die met passie hun werk doen, zich verbonden voelen aan de organisatie en deze helpen vooruit te brengen.

Maar helaas zien wij dagelijks in de praktijk dat dit zo makkelijk nog niet is. Deze ideale situatie van echte bezieling op de werkvloer is maar weinig organisaties gegeven. Ondanks hard werk en goede intenties. En dat heeft te maken met het feit dat ‘employee engagement’ van zoveel verschillende factoren afhankelijk is. Factoren die elkaar in een complex systeem beïnvloeden en versterken.

Zes factoren

Voor het creëren van meer betrokkenheid en verantwoordelijkheid in je organisatie bestaat dus geen snel kunstje. Maar we kunnen wel helpen door het duiden van 6 cruciale factoren. Hieronder staan ze op een rijtje.

1. Mens

Investeer in het ontplooien van talent. Als rollen en team meer worden gecreëerd rond het natuurlijke talent van medewerkers, verbeteren niet alleen het werkplezier en de samenwerking, maar ook het zakelijk resultaat. Ook goede leiders, die kaders scheppen, ruimte creëren en verantwoordelijkheid geven én nemen, kunnen mensen echt laten opbloeien.

2. Merk

Bouw een employer brand vanuit je eigen, unieke bedrijfs-DNA, waarbij het merk extern en intern dezelfde ervaring geeft. Met een krachtige waardepropositie voor huidige en toekomstige medewerkers is het gemakkelijker om stap voor stap de employee experience te verbeteren.

3. Strategie

Wat is het hogere doel van de organisatie? Hoe komen we daar? En weet en snapt iedereen dat? En belangrijker nog: gelooft iedereen in het doel en de aanpak? Dat zijn essentiële vragen die een organisatie zich kan stellen om te zorgen dat de strategie succesvol wordt geïmplementeerd. Mensen die het grotere plaatje begrijpen en werken voor een gezamenlijk doel dat verder gaat dan winstgevendheid, zijn meer betrokken bij de realisatie.

4. Structuur

Werkt de structuur faciliterend aan wat medewerkers nodig hebben om hun werk te kunnen doen? Of is het eigenlijk andersom? Het verbeteren en verduidelijken van de infrastructuur en de werkprocessen kan ongelofelijk veel doen om medewerkers meer duidelijkheid en kaders te bieden. Als mensen weten wat hun rollen en verantwoordelijkheden zijn om de gezamenlijke doelen te realiseren, nodigt dat veel meer uit binnen die kaders initiatief te nemen en verantwoordelijkheid te tonen om samen tot kwalitatieve resultaten te komen.

5. Cultuur

Medewerkers kunnen nog zo gemotiveerd en enthousiast binnenkomen, maar een negatieve cultuur is funest voor de betrokkenheid van medewerkers. Het uitdragen en naleven van de kernwaarden is heel belangrijk om een negatieve spiraal tegen te gaan. Zorg dat iedereen weet wat de ‘way to work’ is bij je organisatie en hoe jullie met elkaar omgaan. Laat leiders voorbeeldgedrag tonen, en stimuleer positief geformuleerde feedback, zodat mensen elkaar direct kunnen aanspreken op gedrag. Negativiteit laat je beter niet sluimeren.

6. Context

Ook een prettige werkomgeving draagt bij aan een betere samenwerking, productiviteit en betrokkenheid. Een kantoortuin bijvoorbeeld is niet voor iedereen weggelegd. Een goed werkende it-infrastructuur, een prettig kantoor en flexibiliteit om je eigen tijd en aanwezigheid te bepalen, doen veel voor het werkgeluk van mensen.

Al met al dus geen klein project om je employee engagement te verbeteren. Gelukkig hoef je niet alles tegelijk aan te pakken. Ook bij het verbeteren van het werkklimaat werkt een agile aanpak heel goed. Wij adviseren dan ook, al dan niet onder begeleiding, te beginnen met een inventarisatie van de grootste verbeterpunten, en vervolgens stap voor stap te werken aan meer betrokken en beter presterende medewerkers. En dat loont!